Beste Makita accuboormachine: welke past bij mij?
Ben je op zoek naar een nieuwe Makita (accu)boormachine, maar weet je niet welke het beste bij jou past? Makita biedt veel verschillende boormachines aan, met iedere eigen functies en voordelen. We leggen haarfijn uit wat de verschillen zijn en helpen je om de beste boormachine te kiezen.
In het kort
- Boor-/schroefmachine: Om mee te boren en te schroeven.
- Klopboor-/schroefmachine: Dankzij de klopfunctie ook geschikt om mee te boren in steen. Hier kan je ook gewoon mee schroeven.
- Boorhamer: Speciaal gemaakt om te boren in beton.
- Combihamer: Naast boren in beton is het ook mogelijk om met deze machines te breken.
- Accuplatformen: Makita kent verschillende accuplatformen. Ieder zijn ze geschikt voor andere werkzaamheden.
- Meegeleverde accessoires: Ben je alleen op zoek naar een machine of wil je ook een accu, lader of Makita Mbox?
- Koppel: Koppel geeft de draaikracht aan en wordt uitgedrukt in Newton meters (Nm).
- Slagkracht (EPTA): Dit geeft aan hoe hard de boorhamer of combihamer door het beton heen slaat.
- Stofafzuiging: Hiermee wordt de bouwstof direct opgezogen. Dit is verplicht op de bouw.
Welke soort accuboormachine heb ik nodig?
Makita heeft veel verschillende soorten (accu)boormachines. Van gewone boor-/schroefmachines tot combihamers. Hieronder leggen we uit welk type boormachine je waarvoor gebruikt, zodat jij precies weet welke jij nodig hebt voor jouw volgende klus.
Boor-/schroefmachine
Voor wie niet alleen maar wil boren in metaal en hout, maar ook wil schroeven, is er de boor-/schroefmachine. Met de snelspanner wissel je gemakkelijk tussen verschillende bitjes en boortjes, zodat je snel door kunt met je klus. De vuistregel is dat je gaten van maximaal 13 mm kunt boren met deze machines. Al kunnen sommige boor-/schroefmachines eigenlijk wel wat groter boren.
Gemakkelijk boren in hout, kunststof en dun metaal
Makkelijk en licht in gebruik
Niet geschikt voor boren in steen
Klopboor-/schroefmachine
Moet je naast schroeven ook boren in steen? Dan heb je een klopboor-/schroefmachine nodig. Dankzij zijn klopfunctie kan een klopboormachine ook moeiteloos een gat van maximaal 13 mm boren in steen. Er zijn ook machines die grotere gaten kunnen boren. Maar let op: een klopboor-/schroefmachine is niet geschikt voor het boren in beton! Daarvoor heb je een boorhamer nodig.
Beschikt over een klopfunctie
Geschikt voor steen
Niet geschikt voor beton
Boorhamer
Beton is ontzettend hard, dus daar heb je een écht krachtige machine voor nodig. Een Makita boorhamer ‘graaft’ zijn weg door beton als een warm mes door boter. Om al die kracht tegen de muur te drukken hebben deze boren een SDS+ of een SDS-max vatting. Bij de SDS+ boren is de schaft 10 mm. Bij de SDS-max boren is de schaft 18 mm.
Zeer krachtige hamerfunctie
Gemakkelijk boren in beton
Niet geschikt om te breken
Combihamer
Het verschil tussen een boorhamer en een combihamer is dat de combihamer ook een breekfunctie heeft. Dat betekent dat je de rotatie uit kunt zetten, maar wel kunt hameren. Makita raadt af om met deze machine alleen maar te breken. Wanneer je vooral wil breken, kun je het beste een breekhamer gebruiken. Op de website van Makita worden de verschillende ratio’s van boren en breken weergeven per categorie.
Naast een hamerfunctie ook een breekfunctie
Niet geschikt om alleen mee te breken
Wat is nog meer belangrijk voor een accuboormachine?
Heb je een boormachine gekozen? Fijn! Dan duiken we er verder in. Naast verschillende accuplatformen zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Hoeveel slagkracht of koppel heb je nodig? Is stofafzuiging voor jou belangrijk of kun je echt niet zonder Mbox?
Accuplatformen
Niet elke accu is hetzelfde. Er zit verschil in kracht, capaciteit en vorm. Wil je echt alles weten over Makita accu's en accuplatformen? Lees dan onze accu adviespagina.
CXT 12 V Max
Als gewicht en mobiliteit belangrijk voor je zijn, dan is het CXT 12 V Max platform perfect voor jou. Dankzij zijn compacte formaat is hij ideaal voor klussen waar secuur te werk gaan een must is.
LXT 14,4 V
Dit is het uitlopende accuplatform van Makita. Heb je hier al veel accu’s van? Dan is dit voor jou een goede keuze. Zo niet, dan adviseren wij het LXT 18 V platform.
LXT 18 V
De meeste machines gebruiken dit platform. Het is zeer krachtig. Dat is waarom wij voor de meeste mensen het Makita LXT 18 V accuplatform aanbevelen.
XGT 40 V Max
Is meer voltage altijd beter? Wel als je op zoek bent naar een vervanger voor stroom en brandstof. Dit is namelijk het meest krachtige platform, speciaal ontwikkeld voor de zwaarste klussen.
Let goed op de letters van de productnaam
Als je een accuplatform hebt gekozen, moet je goed opletten. De eerste letters van de productnaam van de boormachine geven het accuplatform aan. In de tabel hieronder lees je welke letters bij welke platformen horen.
Meegeleverde accessoires
De verschillende machines kennen veel verschillende accessoires. Een Makita Mbox maakt het handig om jouw gereedschap op te bergen of te vervoeren. Verder heb je natuurlijk ook accu’s en een lader nodig.
Heb je alle accessoires al? Dan bestel je een losse machine. Als je wel een combi met accu’s wilt bestellen, let dan op het aantal ampère uur (Ah) dat de accu’s hebben. Hoe meer Ah, hoe groter de capaciteit. Lees hier meer over op onze accu adviespagina.
Koppel
De draaikracht wordt ook wel koppel of aandraaimoment genoemd. Het wordt aangegeven in Newton meters (Nm). Hoe meer koppel, hoe meer voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld langere schroeven in hout draaien. Daarnaast kun je grotere gatzagen gebruiken. Voor de meeste klussen thuis is 50 Nm genoeg. Ga je veel zwaar werk doen? Ga dan voor een machine met meer dan 50 Nm koppel.
Slagkracht (EPTA)
Wil je gemakkelijk in beton boren met je boor- of combihamer? Dan moet je weten hoeveel slagkracht je nodig hebt. Die wordt uitgedrukt in Joule (J). Het staat bij ons op de website onder de noemer “Slagkracht (EPTA)”. Filter bij ons gemakkelijk op diameter, of bekijk de tabel hieronder. Je kunt onderstaande tabel gebruiken als vuistregel. De slagkracht kan namelijk per machine afwijken.
Stofafzuiging
Stofvrij werken op de bouw is verplicht. Dat komt omdat er tijdens jouw klus niet alleen hinderlijk stof kan vrijkomen, maar ook schadelijk stof. Gelukkig zijn veel boor- en combihamers van Makita uitgerust met een ingebouwde stofzuiger of beschikken ze over de mogelijkheid om ze aan te sluiten op een externe stofzuiger. Naast dat je moet voldoen aan verplichtingen op de bouw, scheelt het natuurlijk ook poetswerk.
De ideale boormachine gevonden?
Wij hopen dat je gewapend met alle nieuwe informatie de perfecte boormachine kunt vinden. Kom je er toch niet uit of heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om ons gewoon even te bellen. Onze Makita specialisten helpen je graag verder.
Contact
Habraken 1199c
5507 TB Veldhoven
E: info@mtools.nl
T: 085-0160737
Ma.-do. 9.00-17.00 uur
Vr. 9.00-16.30 uur