Beste Makita accu kettingzaag: welke past bij mij?
Een kettingzaag is een serieuze machine. Het is belangrijk om te weten hoe je ermee omgaat, maar ook welke kettingzaag het beste bij jou en je project past. Het is namelijk van belang dat je met de juiste kettingzaag aan de slag gaat. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Je leest het hier!
In het kort
- De “normale” kettingzaag: Een kettingzaag met achterhandgreep is de standaard en geschikt voor de meeste klussen.
- Tophandle kettingzaag: Dit soort kettingzaag heeft een handvat aan de bovenkant.
- Snoeizaag: Een snoeizaag is een hele kleine kettingzaag. Hij wordt meestal gebruikt om takken en bosjes te snoeien.
- Stokkettingzaag: Zaag makkelijk hoog door middel van een telescopische steel.
- Zwaardlengte: Met een langer zwaard zaag je makkelijk dikke stukken hout. Hij is wel een stuk zwaarder.
- Kettingsnelheid: Met een hoge kettingsnelheid zaag je sneller maar krijg je een ruwere snede.
- Kettingrem: Dit zorgt ervoor dat de machine direct stopt na gebruik, bij terugslag of bij het activeren van de handbescherming.
- Automatische kettingsmering: Dit systeem smeert zelf de ketting. Jij hoeft alleen het reservoir bij te vullen.
- Gereedschapsloos spannen en vervangen: Span de ketting zonder gereedschap.
- Onderhoud: Maak schoon en vul het oliepeil bij. Controleer of de ketting nog scherp is.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen: Draag gepaste beschermingsmiddelen.
Welke soort kettingzagen zijn er?
Ken jij alle soorten kettingzagen al? Ze verschillen allemaal erg veel van elkaar. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kettingzaag kiest.
De “normale” kettingzaag
Een kettingzaag met een achterhandgreep wordt gezien als de “normale” kettingzaag. Daarom wordt de achterhandgreep meestal niet apart benoemd in de productomschrijving. . Een normale kettingzaag wordt gezien als veiliger dan een tophandle kettingzaag. Dat komt doordat deze meer stabiliteit geeft en jouw handen verder weg zijn van de zaagbladen. Voor mensen die net beginnen met werken met een kettingzaag raden we een kettingzaag met achterhandgreep aan.
Meer stabiliteit
Gemakkelijker in gebruik
Minder wendbaar dan een tophandle kettingzaag
Tophandle kettingzaag
Een kettingzaag met tophandle heeft de handvatten aan de bovenkant. Dit maakt hem een stuk korter en wendbaarder. De tophandle kettingzaag is vooral in het leven geroepen voor boomverzorgers die hoog in de bomen werken. Zijn compacte bouw en lichte gewicht maakt hem daarvoor zeer geschikt. Echter, deze kettingzaag wordt afgeraden voor andere werkzaamheden dan hoog in de bomen snoeien. Jouw handen zitten namelijk een stuk dichter bij de zaagbladen. Daardoor loop je meer risico in het geval van terugslag.
Fijn werken met beperkte ruimte
Wendbaar
Hoger risico bij terugslag
Snoeizaag
Met een snoeizaag snoei je makkelijk bomen en bosjes. Ook is het handig om snoeiafval ermee te verkleinen. De snoeizaag is de kleinste soort kettingzaag. Dankzij zijn kleine formaat en lage gewicht kun je makkelijk manoeuvreren. Echter, je moet je daar niet door laten foppen. Het blijft een kettingzaag. Gebruik hem daarom verantwoord, met twee handen en neem altijd gepaste voorzorgsmaatregelen.
Laag gewicht
Klein formaat
Beperkte zaagcapaciteit
Stokkettingzaag
Kun je ergens niet bij met een normale kettingzaag? Dan kan een stokkettingzaag een oplossing bieden. Door de lange stok waarop de kettingzaag is gemonteerd, is het makkelijk om hoge dingen te snoeien en te zagen. Sommige stokkettingzagen hebben een telescopische stok. Dat houdt in dat je hem kunt verlengen of inkorten.
Fijn hoog snoeien en zagen
Vaak geen trapje nodig
Niet geschikt voor laag werk
Waar moet je nog meer op letten?
Na het kiezen van een soort kettingzaag ben je nog niet klaar! Er zijn nog een paar belangrijke zaken waar je op moet letten.
Zwaardlengte
De zwaardlengte van jouw toekomstige kettingzaag baseer je op de projecten die je wilt uitvoeren. Een langer zwaard gebruik je vooral als je heel dik hout wilt gaan zagen, zoals de stam van een grote boom. Ben je niet van plan om dik hout te zagen? Hou het dan lekker bij een kleinere kettingzaag. Je profiteert dan namelijk van meer precisie, een lager gewicht, meer kracht en een langere levensduur van jouw accu.
Kettingsnelheid
Een hoge kettingsnelheid zorgt ervoor dat je sneller kunt zagen. Dat is handig voor grote projecten. Wel geeft een hogere snelheid een ruwere snede. Vooral bij zacht hout. Als je een gladdere en meer gecontroleerde snede wil, kun je beter een lage snelheid gebruiken.
Kettingrem
Het is belangrijk om het werken met een kettingzaag zo veilig mogelijk te maken. Daarom is een kettingrem belangrijk. Die zorgt ervoor dat de machine direct stopt na gebruik. Verder zal de rem ook in werking treden bij terugslag of als de handbescherming wordt ingedrukt.
Automatische kettingsmering
Alle Makita kettingzagen op accu smeren de ketting automatisch. Daardoor snijdt hij soepel, gaat hij langer mee en raakt niet oververhit. Via de olietank wordt tijdens het zagen olie op de geleider aangebracht, die door de draaiende ketting wordt verspreid. Jij hoeft alleen het oliepeil te checken, de juiste olie te gebruiken en na het zagen de ketting schoon te maken.
Gereedschapsloos de ketting spannen en vervangen
Veel kettingzagen van Makita zijn uitgerust met een gereedschapsloos vervangingssysteem, waarmee jij zonder gereedschap de ketting kunt spannen en vervangen. Vind jij het juist fijn om de ketting zelf te spannen en te vervangen met jouw eigen gereedschap? Geen zorgen, de meeste Makita kettingzagen hebben varianten met of zonder het gereedschapsloos vervangingssysteem. Zo kun je zelf kiezen.
Wat is nog meer belangrijk om te weten?
Onderhoud
Een kettingzaag op accu heeft een stuk minder onderhoud nodig dan op benzine. Toch zijn er een aantal zaken die je moet doen om jouw kettingzaag in topconditie te houden:
- Haal na gebruik zaagsel en vuil weg en maak de ketting en geleider schoon.
- Controleer regelmatig of de ketting scherp is en stel hem goed af. Niet te los en niet te strak.
- Houd het oliepeil in de gaten en vul bij met goede kettingzaagolie.
- Check af en toe of de kettingrem nog werkt. Dit doe je door de kettingzaag aan te zetten en de handbescherming hendel in te drukken.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Als je met een kettingzaag werkt, zorg dan voor goede bescherming:
- Een helm met vizier beschermt je hoofd en gezicht tegen rondvliegend hout.
- Met gehoorbescherming bescherm je je gehoor.
- Handschoenen met grip en snijbestendigheid houden je handen veilig en zorgen dat je de kettingzaag stevig vasthoudt.
- Een zaagbroek of chaps beschermen je benen.
- Draag stevige werkschoenen met stalen neus.
- Een veiligheidsbril voor je ogen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voordelen van een accu kettingzaag?
Ze zijn lekker stil, makkelijk mee te nemen en je hebt minder gedoe met benzine of snoeren. Ideaal voor de meeste projecten.
Hoelang gaat de accu van een kettingzaag mee tijdens gebruik?
De accuduur hangt heel erg af van de kettingzaag en de accu. Het is daarom lastig om daar een concreet antwoord op te geven.
Hoe verbeter ik de accuduur van een kettingzaag?
Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de accuduur van een kettingzaag te verbeteren. Zorg ervoor dat de ketting scherp is en zorg dat de kettingspanning goed is. Zorg dat je de kettingzaag het werk laat doen en forceer het zagen niet.
Zijn accu kettingzagen krachtig genoeg voor het zwaardere zaagwerk?
Er is een Makita kettingzaag op accu voor ieder project. Voor het echte zware werk wil je een Makita kettingzaag op het XGT 40 V Max platform. Dat vervangt namelijk 230 volt en brandstof.
Kan ik met een accukettingzaag bomen zagen?
Jazeker! Met een kettingzaag op accu van Makita kun je gewoon bomen zagen.
De ideale kettingzaag gevonden?
Weet jij nou precies welke kettingzaag het beste bij jou past? Als je nog vragen hebt, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar. Wij weten namelijk alles van Makita (en meer)!