Het gazon verticuteren
In dit artikel lees je tips over het verticuteren van gras en het onderhouden van een mooi gazon. We leggen stapsgewijs uit waar je op moet letten en hoe je het beste te werk kunt gaan. Elke stap is belangrijk, lees daarom het gehele artikel aandachtig door.
Wat is verticuteren?
Verticuteren is een techniek die hoveniers gebruiken om het gazon in perfecte conditie te houden zodat er geen vilt laag ontstaat die het gras verstikt. Tijdens het verticuteren maak je verticale sneden (cuts) in de gazonbodem met zogenaamde verticuteermachines. De UV3200 van Makita is geschikt voor gazons tot 250 vierkante meter met zijn 1300 Watt motor, vangzak van 30 liter en een mesbreedte van 32 cm. De UV3600 van Makita is geschikt voor gazons tot 350 vierkante meter met zijn 1800 Watt motor, vangzak van 40 liter en een mesbreedte van 36 cm.
Voor een kleiner gazon kun je ook een verticuteerhark gebruiken. Je kunt het vergelijken met het “kammen” van het gazon. Door deze sneden wordt de gazonbodem losser waardoor lucht, water en nutriënten beter bij de graswortels kunnen. Tegelijkertijd verwijder je dor gras en andere ongewenste indringers zoals mos en onkruid.
Verwar verticuteren niet met beluchten, hierbij maak je namelijk (diepe) gaten in het gazon en je gebruikt er een andere machine voor, een gazonbeluchter. Het beluchten richt zich dus meer op de bodem en de wortels waar het verticuteren zich beperkt tot het oppervlak.
Waar moet je rekening mee houden als je gaat verticuteren?
Als je gaat verticuteren, dan zou je in ieder geval rekening moeten houden met de volgende punten:
- Wanneer je gaat verticturen
- De staat van het gazon
- De benodigdheden
- De nazorg
Wanneer verticuteren?
Er zijn enkele voorwaarden die je in gedachte moet houden als je gaat verticuteren. Die voorwaarden bepalen wanneer je kunt verticuteren. De bodem moet enigszins opgewarmd zijn, minimaal tien graden Celsius, en het gras moet al groeien. Als het gras niet groeit, kan het ook niet herstellen. De meest logische momenten zijn (ongeveer) begin maart en begin september. In het voorjaar hangt het er dan natuurlijk ook van af of de bodem al enigszins opgewarmd is.
Buiten deze periode, en vaker dan die twee momenten, moet je niet willen verticuteren. Het brengt namelijk ook schade aan dus je kunt dit proces niet al te vaak herhalen, anders krijg je een tegenovergesteld effect.
De staat van het gazon
Allereerst zul je na het inzaaien van een gazon minimaal 2 jaar moeten wachten, bij voorkeur 3. Op die manier kunnen de wortels voldoende groeien om de “klap” van het verticuteren goed op te vangen.
Omdat verticuteren schade aanricht, moet het gazon hier wel op voorbereid zijn. Mijd daarom eveneens periodes met veel droogte en hitte. Wil je toch verticuteren? Zorg dan dat je het gazon eerste een periode voldoende water geeft met een sproeier. Tijdens het verticuteren is het wel belangrijk dat het gras droog is voor het beste effect.
Bedenk ook waarom je zou willen verticuteren want dit heeft invloed op de aanpak. Heb je een dikke moslaag of slechts een vilt laag van dood organisch materiaal? Als je een moslaag hebt, dan zul je dat eerst moeten bestrooien met ijzersulfaat (ongeveer 2 tot 2,5kg per 100 vierkante meter). Het mos zal van kleur veranderen (donkerder worden) en uiteindelijk afsterven. Een of twee weken later kun je hierdoor effectiever verticuteren.
Heb je voornamelijk last van een vilt laag en onkruid, dan kun je gelijk aan de slag.
Voorkomen is echter beter dan genezen. Een lage zuurgraad is namelijk nog een reden waardoor jouw gazon (mogelijk) niet voldoende voedingsstoffen opneemt. Dit kun je deels voorkomen door het gazon te bestrooien met kalk. Reken op ongeveer 1 tot max anderhalve kilo per 10 vierkante meter gazon. Hiermee voorkom je de groei van mos en onkruid. Mos ontstaat namelijk als de grond te weinig zuurstof, voeding of kalk krijgt.
De benodigdheden
Je zult voorafgaand aan het verticuteren het gras ook kort moeten maaien, zo’n twee tot drie centimeter. Dit doe je natuurlijk probleemloos met de Makita Grasmaaiers en Makita Grastrimmers.
Ook is het belangrijk om goed te denken aan je eigen veiligheid met een lange stugge broek, veilige schoenen en zelfs een veiligheidsbril. Je werkt tenslotte met een grote machine waar messen in ronddraaien.
Zoals eerder genoemd, verkopen we ook verticuteermachines, die heb je uiteraard ook nodig. Als je een klein gazon hebt, kun je dus ook een verticuteerhark overwegen.
De verticuteermachines hebben een soort naalden die het gazon openrijten of losse klepels die over het gazon heen slaan. De klepels zijn met name om mos te verwijderen, ze snijden niet in de bodem en beschadigen de graswortels minder.
Tussentijds moet je het vuil opruimen dus hiervoor heb je ook nog een grashark of bladblazer nodig. Verder zou je nog kunnen overwegen om voor graszaden en mest een strooiwagen te gebruiken, maar dit is alleen bij grote gazons echt nodig.
De nazorg
Aanvullend heb je voor de nazorg ook nog wat spullen nodig, dus hou hier rekening mee. Het kan namelijk zijn dat er kale plekken in het gazon zitten (voor en/of na verticuteren). Die kale plakken kun je het beste door zaaien met snel kiemend graszaad. In de praktijk heet dit vaak ‘quick repair’, ‘fast repair’ of ‘patch repair’.
Als je niet door zaait, dan krijgt het mos en onkruid de ruimte om opnieuw te groeien. Het doel is om een mooi en vol gazon te creëren waarbij mos en onkruid geen kans krijgen om te groeien dus let hier goed op. Na een paar weken kun je controleren of het eventueel nog een keer zinvol is om door te zaaien.
Kiemen de graszaden niet? Voornaamste oorzaken hiervan zijn de zaden die geen goed contact met de bodem maken, een gebrek aan water of het wegspoelen van de zaden na een hevige regenval. Doorgaans is door zaaien iets effectiever in het najaar vanwege de temperatuur en regenval, maar het kan ook prima in het voorjaar.
Een andere nabewerking met een groot effect is het bemesten. Dit doe je het makkelijkst met ’topdressing’ die voornamelijk bestaat uit zand en afgezeefde compost. Het is kant en klaar verkrijgbaar. Deze mix vergroot de kans dat graszaden kiemen en het is een goede voeding voor de grasbodem.
Je kunt natuurlijk met verschillende producten bemesten. Om een mooi donkergroen gazon te krijgen, is het raadzaam om mest te nemen waar ook kalium in zit, dat draagt namelijk bij aan een mooie groene kleur.
Hoe moet je verticuteren?
Natuurlijk leggen we je ook uit hoe het hele proces werkt. Als je voor jezelf al het bovenstaande op een rijtje hebt op basis van je behoeften, dan kunnen we over gaan tot de orde van de dag namelijk: “hoe moet je verticuteren”?
De machine instellen
De belangrijkste instelling op de verticuteermachines is de diepte. Als je de machine niet diep genoeg instelt, dan zie je nauwelijks effect. Stel je de machine te diep in, dan loop je het risico om de wortels te beschadigen. De ideale diepte is vaak 2mm of 3mm. Bij extreme gevallen is 4mm vereist, maar dit is niet gebruikelijk. Het is raadzaam om eerste een klein stukje van het gazon te verticuteren met een bepaalde diepte om te kijken of de machine goed ingesteld staat. Het zou er ongeveer zo uit moeten zien.
Schrik er dus niet van als het gazon er niet direct optimaal uitziet, het is een proces. Als je de stappen volgt zoals omschreven bij de nazorg, dan zal het gazon er na een paar weken beduidend beter uitzien. Vergeet niet om voor het verticuteren het gazon tot zo’n drie centimeter te maaien.
De machine gebruiken
Als de machine goed ingesteld staat kan het verticuteren beginnen. Normaal gesproken doe je dit twee keer. Eén keer in de lengte en daarna doe je het nog een keer met een hoek van 45 graden op die lengtestroken. Tussentijds is het belangrijk om alle resten en het organische materiaal op te ruimen, dus voordat je aan de tweede serie stroken begint. Als je dit niet doet, dan is de kans groter dat er daarna opnieuw een vilt laag ontstaat en dat willen we juist voorkomen. Vanzelfsprekend ruim je al die resten na de tweede keer weer op met een grashark of bladblazer.
Zorg er ook voor dat je een constante snelheid hanteert tijdens het verticuteren zodat alle delen van het gazon dezelfde bewerking krijgen.
Als je dit hele proces hebt gedaan, dan kun je de stappen die bij “nazorg” omschreven staan volgen voor het beste en mooiste resultaat.
Samengevat zijn dit de belangrijkste punten om het gazon te verticuteren:
- Bekijk wat er met jouw gazon moet gebeuren
- Zorg voor de juiste benodigdheden
- Kies het juiste moment om alle werkzaamheden te verrichten
- Wees alert op de juiste nazorg
Al deze stappen staan in dit artikel uitgebreid omschreven. Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een weelderig gazon. Succes en stuur ons een foto van het resultaat. We zullen de foto’s toevoegen onder dit artikel.